Imorgon drar jag till vår kära Hufvudstad för att återigen jobba med Falkenbergslax!

Vi kommer hålla till i Danicahallen, bjuda på lax och leenden! Det är mässan för Tjejmilen som gäller. Så har ni vägarna förbi, kom in och säg hej!

Och som en liten bonus får jag bo hos systeryster, Novaya och råttorna :)

Hösten blir allt starkare för var dag som går men än finns det lite sommar kvar att plocka ut.
 
En vacker blombukett lyckades jag plocka ute i trädgården!
 

Den pryder sin plats på köksön bredvid kon!
 

Jag klarar fortfarande av att ta mitt morgondopp!
 

Fast det är ju inte så särskilt varmt längre!
 

Men otroligt uppfriskande!
 

Och än är det ganska grönt!
 
Så passa på att njuta av det lilla som är kvar av sommaren! Sedan väntar en vacker höst med alla dess färger!
När jag fyllde år i juli så fick jag en paddlingsfärd med övernattning längs Öreälven, av min kära Marcus. Nu i helgen var det dags att plocka ut presenten. Marcus hade lyckats få ihop 12 personer som ville haka på och paddla.
 
Jag, Marcus, Louise, Viktor, Nora, Josef, Andreas, Emil, Carina, Johan, Ann-Cha, Patrik, Lotta och Stefan. Vilket gäng alltså!!! För bra för att vara sant :)
 
Så i lördags bar det av. Vi möttes upp i Agnäs för att lämna några bilar. Sedan åkte vi till Bjurholm där vi lämnade resten av bilarna och hyrde kanoterna. 200 kr per person för kanot och övernattning, otroligt bra pris. Vi gjorde några stopp för lunch och fika längs älven. Väl framme i Petnäset (där kåtan låg) hittade vi ett gigantiskt sandtag där vi hoppade och lekte innan det var dags för middag.
 
Natten blev lång, i alla fall för min del. Vi satt uppe länge och berättade historier för varandra och sedan när det var dags att sova så hade några redan somnat och snarkade för fullt. Jag somnade nog inte förrän närmare kl 06.00. Därav blev söndagen rätt slitsam men nog så mysig för det. Helt vaken blev jag nog inte förrän vi kommit hem och jag, Marcus, Louise och Viktor gav oss ut på äventyr runt om i Kulla.
 
Här kommer några bildbevis från den magiska färden som jag starkt kan rekommendera!
 
 
 
Louise var superduperpeppad!
 
Jag och Marcus tog täten, med Emil och Carina hack i häl!
 
 
Det blev en del fiskande!
 
 
Och fikande!
 
 
Såhär glad blir man av att paddla!
 
 
Öl- och kaffepaus!
 
 
Finaste Nora och Josef!
 
 
Kärlek på bron!
 
 
Andreas fick första fångsten, en gädda!
 
 
Vissa hade det gött!
 
 
Lunch i solen!
 
 
Nora kidnappade min kamera :)
 
 
Och duktig var hon dessutom!
 
 
Magiskt!
 
 
Framme vid kåtan vid det stora sandtaget!
 
 
Viktor vågade hoppa!
 
 
Även jag!
 
 
Och Andreas var värst!
 
 
 
Som sagt!
 
 
Sedan bjöds det på middag!
 
 
Något kyligare på kvällen så mössan åkte på. 
 
 
Alla samlades kring lägerelden!
 
 
I väntan på mat!
 
 
Inne i kåtan på natten! Riktig mysstämning med kaminen igång hela natten. Tack Louise för det!
 
 
Eldvakten kunde inte riktigt slita sig!
 
 
Det var inte bara jag som sovit dåligt.
 
 
Helt vindstilla!
 
 
 
 
 
Efter frukost gjorde vi oss klara för avfärd mot Agnäs!
 
 
 
 


TACK ÄLSKADE FÖR ATT DU ORDNADE DENNA HELG ÅT MIG!
Och tack alla ni som var med :) utan er hade det ju inte blivit lika roligt!
 
 
 
 

Folk pratar om deras smultronställen. Platser dit de flyr för att få lugn och ro. Nu ska jag berätta om mitt smultronställe.

Det finns en klipphäll, ett paradis, där jag fullständigt kan släppa omvärlden och andas, njuta och bara vara. Denna klipphäll ligger utanför Nordmaling i Järnäs och heter Vrakhällan. Varje sommar sedan jag föddes har vi varit där. Ibland nästan hela sommaren och andra gånger bara någon vecka. Där finns ingen tv, ingen toalett, ingen dusch. Bara ett fint utedass, en utedusch och en radio så vi kan höra väderleksrapporten. Huset är enkelt men så otroligt charmigt och hemtrevligt.

 

När höstmörkret kommer eller när vintern slagit ut älskar jag att drömma mig bort till mitt paradis.

 

***Jag åker på en liten grusväg, som bara blir smalare och smalare och gropigare och gropigare. Tills jag kommer fram till en ännu mindre väg, en gräsväg som knappt syns. Jag fortsätter några meter tills jag ser de röda husen. Jag slår upp bildörren och tar ett djupt andetag. Jag andas in havet, doften från alla växter och någon annan doft som inte går att beskriva, Vrakhällans egen doft. Jag hör måsarnas skri och vågornas kluckande vid stranden.

 

Solen värmer de lena klipphällarna och någon kommer och möter mig från stora huset. Det är mamma. Efter henne kommer Novaya rusande med min syster Kristina som följe. De hjälper mig med några väskor till huset (jag packar alltid för mycket när jag ska dit). Mormor sitter i skuggan och har slumrat till. Moster Margareta fixar med tre-fikat som precis ska dukas fram. Min kusin, Ellen, har lagt sig för att sola i sanden. Överallt ligger ett lugn, en rofyllande känsla som nästan går att röra vid.

 

En lätt sydvästlig bris drar över klipporna men sedan blir det alldeles vindstilla. Så vindstilla att man till och med hör alla humlor, flugor och bromsar som flyger genom den varma luften.

 

Vi samlas allesammans runt bordet på altan och dricker vårt kaffe och äter den nybakade blåbärskakan med blåbär plockade av mamma samma morgon.

 

Från den stund jag öppnade bildörren har jag släppt precis alla bekymmer och vardagliga problem. Nu kommer problemen handla om vad vi ska äta, vart vi ska sitta och äta, vilken tid vi ska äta och om vi ska ta promenaden till Sandören eller Kyrkhällan.

 

Kommande dagar spenderas på klipporna under en strålande sol eller inne i finrummet framför brasan när nordanvinden viner utanför och regndropparna piskar mot fönsterrutan. Vi äter frukostar på trappan. Tar morgondopp vid doppklippan. Solar oss till Sommarpratarna på radion. Läser böcker i skuggan. Äter Järnäsgröt och tunndbröd med kaviarprickar till lunch. Hälsar på släktingarna i Vinkelboda. Borstar bort vatten från klipporna. Skrapar bron för att sedan måla den. Tar en drink på stocken. Äter surströmming och sjunger snapsvisor. Går till Sandören för att plocka pinnar, äta hallon och se på solnedgången. Spelar Mexican Train och dricker te tills vi knappt orkar hålla ögonen öppna. Och såhär håller vi på och livet utanför känns så avlägset och sååå långt bort***.

 

Det var min mormor och morfar som byggde huset på Vrakhällan och det kommer vi vara dem evigt tacksamma för. Idag åker jag dit för att släppa verkligheten och vardagen och när jag var ett litet barn åkte jag dit för att leka och uppleva små äventyr på klipporna. Vi har simmat ut till dykklippan, byggt flottar, plurrat, fångat spigg som vi tagit hand om, lagat mat i lekstugan och sprungit med våra små sommarfötter över hällorna. Jag ser verkligen fram emot att någon gång få ta dit mina egna barn och låta dem uppleva samma paradis som jag har fått.
 
 
En av alla fantastiska solnedgångar vi fått bevittna!
 
 
  Efterlängtad surströmmingspremiär i kvällssolen!
 
 

Vacker vy över hällan!
 
 

Jag och min Kusin har tagit oss ut till dykklippan!
 
 
 Världens bästa mormor!
 
 
Jag, syster och Novaya på Fårskär.
 
 
Obligatorisk frukost på trappen!
 
 
En bild säger mer än tusen ord!
 
 
Otrolig regnbåge som vi alla försöka fånga på bild. Moster Margareta stod för denna bild.
 
 
Fika i finrummet!
 
 
Man kan stå och se ut över havet hur länge som helst.
 
 
Eller sitta!
 
 
Regnbåge igen!
 
  
Hallonplockning på Sandören!
 
 
     
Tack Vrakhällan för att vi får spendera våra somrar hos dig!
 
 
Vi har sen vi köpte husen i Kulla insett att vi måste hyra ut det ena för att kunna klara den ekonomiska situationen. Så när vi flyttat in i det stora huset och kommit iordning började sökandet efter lämpliga hyresgäster. "Ska vi försöka hitta några som aldrig är hemma så vi slipper ha några grannar?" "Eller ska vi låta några av våra vänner hyra huset?" Ja funderingarna har varit många men det slutade med att vi la ut en annons på blocket. Vi fick väl ett dussin svar och intressesenter. Ungefär hälften av dem fick komma på "audition" (fika och kaffe med Marcus) och slutligen valdes två par ut för "slutfinal" (fika och kaffe med mig och Marcus). Det var svårt att välja men det fick bli de som i hjärtat kändes rätt och det var även de som hört av sig först utav alla, vilket också kändes rätt!
 
Louise och Viktor! Vilken lyckoträff! Två skåningar som bestämt sig för att bosätta sig i Norrland, till vår glädje! Positiva, lättsamma, glada och med en enorm mängd härlig energi har de vunnit både mitt och Marcus hjärta! Förra veckan hade vi en heldag med dem och visade några vackra platser runt Umeå. Här besöker vi Baggböle Herrgård och forsen nedanför.
 
Vi fick även två bonus-hyresgäster! Sixten och Märta! Sixten är en rejäl bonnakatt från djupaste Skåne och Märta en liten skraj sötnos! Både lika varmt välkomna som deras ägare.
 
Dessa eneriknippen kommer ni garanterat få se mer av!
Felix har godkänt dem så då måste de ju bara vara bra!

Såååå många gånger har jag tänkt skriva inlägg i bloggen denna sommar men det har inte blivit av. Och ju längre man väntar desto mer prestationsångest får man. "Nu när det var så hääär länge sedan jag skrev så måste jag ju verkligen skriva något riktigt intressant :S". Ska försöka sluta tänka så och bara sätta mig ner och skriva precis det som jag känner för här och nu!

 

Men allvarligt, vart tog sommaren vägen? Den kom som en stormvind i mitten av augusti och försvann en vecka efter! JAG HINNER INTE MED! VÄNTA PÅ MIG! Okej då, sommaren var kort men jag kan faktiskt inte låta bli att längta och se fram emot den vackra, färgsprakande hösten! Speciellt när jag får njuta av den vid Kullasjön i vårt fina hus. Jag har faktiskt redan tjuvstartat hösten och tänder ljus för fullt! Det är så rofyllande och hemtrevligt.

Se bara vad några ljus kan göra för att få den perfekta mysstämningen! Vårt uterum nu ikväll!

Jag kan bara föreställa mig hur vackert det kommer bli runt Kullasjön när alla lövträd börjar skifta i olika varma färger. Sjön är omgiven av tallar och en del granar men precis vid strandkanten runt hela sjön står det björkar, rönnar och andra lövträd som kommer förvandla det gröna och vattnets mörker till ett färgsprakande skådespeleri.

 

Vi har precis haft Malin och Jonas på besök. Marcus kom hem med många, många laxöringar efter fjällenturen i helgen så vi behövde hjälp att äta upp lite :) Det blev panerade laxöringfiléer, potatismos, öringsromsås och en god sallad (allt plockat från trädgården).

De passade på att slappa en stund innan middagen serverades! Men det var faktiskt EFTER att de hjälpt till med dukning och skalning av potatis :)

För första gånger sedan jag och Marcus blev ett par kunde vi tillsammans samsas i köket. Sensation!

Såhär blev resultatet! Magi i munnen!

 

Ett litet baktips såhär på kvällskvisten! Det är mycket smart och praktiskt att frysa jäst (röd som blå). Kom bara ihåg att lägga ner den i bunken innan den tinat, annars blir det rätt geggigt!