VÅGA SECOND-HAND!

0kommentarer

Det ligger ju i människans natur att samla och spara saker. Det har vi gjort i alla tider. Tidigare var det för att överleva men idag när vi klarar oss rätt så bra utan att samla så blir det lätt fullt i förråden och garagen när vi ändå fortsätter att spara på allt. Speciellt när konsumtionen i samhället bara ökar för varje år. Hörde precis att julhandeln väntas slå rekord i år. HUI hävdar att vi i år kommer lägga ner ca 66 miljarder kronor på julklappar och julsaker. Det är ju faktiskt helt sjukt. Hur roligt det än är med julklappar så måste det ju finnas en gräns. I min familj har vi inte haft julklappar senaste åren och även om det är lite tråkigt så måste jag ändå erkänna att det känns skönt att inte bidra till den hysteri och överkonsumtion som tar fart i november varje år.

 

När jag öppnade butiken för ca ett år sedan blev jag positivt överraskad över att det var så många som handlade julklappar i butiken, alltså begagnade saker. Det är ju superbra om fler människor väljer att handla second hand, även som presenter. Det finns redan så många klädesplagg, leksaker, böcker, skor, hushållsprylar, tavlor m.m. därför är det viktigt att vi försöker utnyttja det som redan existerar istället för att köpa nytt och på så sätt öka handeln.

 

Kom igen nu alla vänner! Våga handla mer på second-hand! Idag innebär inte det att vi måste gå in i ”sunkiga” loppisbutiker som ligger långt nere i någon mörk källare. Det finns fräscha, ljusa och mysiga butiker lite varstans. Annars är det ju så smidigt att handla via blocket, tradera, ebay eller andra second-hand-sajter. Eller varför inte gå med i alla köp-och-sälj-grupper på facebook? Där säljs och byts saker hela tiden. Jag har själv som vana att alltid söka på saken eller klädesplagget jag är ute efter på nätet innan jag köper det som nytt. Ibland går jag till och med in i ”vanliga” butiker och provar vissa plagg, skor för att sedan söka på tradera, blocket eller facebook efter samma vara. I många fall hittar jag exakt det jag vill ha men till en bråkdel av priset.

 

Att handla på second-hand har många fördelar:

  • Det är mycket billgare än att köpa nytt.
  • Det gör gott för miljön, vi sparar på jordens resurser.
  • Man kan hitta unika kläder och saker som ingen annan har.
  • Ofta är äldre prylar och kläder i bättre kvalité än de som tillverkas idag.
  • Och eftersom det både är bra för ekonomin och miljön så kan man utan dåligt samvete handla liiite mer än vad man kunnat göra om man handlat allt nytt

 

NEJ till överkonsumtion, JA till andrahandsfascination!

Kommentera

Publiceras ej