Kan vi inte göra revolution?

0kommentarer

Jag är så trött på den extrema utseendefixeringen som finns överallt omkring oss. Samhället ställer idag orimliga krav på oss, hur vi ska se ut, vad vi ska äta och hur mycket vi ska träna. Jag skulle säga att någon ynka procent av befolkningen passar in på idealbilden av hur man ska se ut. En lite större andel procent hör till medelmåttorna och resten, majoriteten, passar inte in alls och kommer heller aldrig passa in. Detta på grund av att det redan är bestämt hur man ska se ut. Vem som är snygg och vem som är ful. Vem som är attraktiv och vem som är motbjudande. Ni hör ju själva hur det låter. Det är redan bestämt om DU är vacker eller ser förjävlig ut!
 
Och som vanligt är det kvinnorna som granskas hårdast. Jag vet att det ställs höga krav på både män och kvinnor, absolut! Och många många män mår säkerligen mycket dåligt över att aldrig få den där vältränade kroppen eller ha kroppshåret på fel ställen. MEN det är ändå liiiite mer accepterat för en man att se ut som han vill men inte för en kvinna. Föreställ er själva en kvinnlig Leif GW Persson eller varför inte en kvinnlig Plura som flashar kaggen på bästa sändningstid. Visst är det säkert många som stör sig på dessa farbröder men det blir inte ramaskri i media, vilket jag är övertygad om att det skulle bli om personerna i fråga var kvinnor.
 
 
 
Jag hör personerna bredvid mig i tv-soffan kommentera att programledaren har gått upp i vikt, att hon inte passar så bra i den frisyren eller att hon bara ser rätt konstig ut. Ju mer man kommenterar desto mer visar man hur viktigt utseendet är för sin omgivning. Tänk på hur de där små "oskyldiga" kommentarerna påverkar era barn (eller andra) som kanske sitter bredvid i soffan. De kommer i sin tur förstå att utseendet spelar väldigt stor roll och de kommer snabbt fånga upp vad det är som duger och vad som inte duger. Sen...kommer de granska sig själva och sina vänner. De "oskyldiga" kommentarerna eller det där "småpratet" om någon annans utseende som först verkar rätt harmlöst sätter igång en farlig och ond cirkel. De flesta människor kan gå långt för att passa in, speciellt små barn. Och om vi lär oss som barn att utseendet och det yttre får oss att passa in eller att inte passa in så är redan bollen i rullning och svår att få stopp på. Det leder till mobbing, utanförskap och dömmande.
 
Rubriker som "Få din drömkropp på bara 30 dagar" är vardagsmat. Sen vet vi ju alla att det är fult med rynkor (något som ALLA människor får, speciellt vi kvinnor). Det är äckligt med hår på benen (vem tusan har bestämt det?). Så mycket dumma påhitt som bara får oss att känna att vi inte duger som vi är. Vi måste ständigt förändra oss för att bli accepterade. Men om vi faktiskt förändrar oss med hjälp av t ex operationer, piller osv då blir vi anklagade för att vara ytliga och lättlurade! Snacka om dubbelmoral all over!
 
Vi skyller på samhället men vet ni vad...samhället är VI!
 
Så låt oss sätta ner foten en gång för alla! Låt oss skapa revolution mot media och alla dumma påfund om vad som duger och inte. I slutändan är det ju insidan som räknas! Jag vet...klyschigt! Men så sant ändå.
 
Några små tips att börja med:
1. Kommentera ALDRIG någons utseende inför någon annan (inte ens ditt eget utseende). Det är oundvikligt att tycka och ha åsikter om hur andra ser ut men håll dessa åsikter för dig själv. Vad vinner du egentligen på att dela med dig till andra om hur någon ser ut?!
2. Ifrågasätt när någon annan påpekar hur en person ser ut. Det behöver inte vara en attack utan mer som en fråga eller en fundering. Det kan ge personen som påpekar en liten tankeställare.
3. Jag själv älskar komplimanger och det gör väl de flesta men även en komplimang kan ibland vara skadlig. Det är lätt att känna att man alltid måste se ut på ett visst sätt för att duga. Jag är absolut inte emot komplimanger, vad vore livet utan dem?! Men vi är ofta rätt duktiga på att ge komplimanger för utseendet och kanske inte för hur man är som person. Så fortsätt gärna ge komplimanger men tänk er för när det gäller utsidan, uppmärksamma hellre insidan!
 
Nu kör vi!!!
 
 

Kommentera

Publiceras ej