Till dig som klagar på tiggare/tiggeri!

0kommentarer

Är du en av dem som ständigt klagar och ojar dig över alla dessa tiggare som sitter överallt? Eller kanske är du personen som lite då och då smyger in kommentarer som "men det är ju ändå förjävligt att de måste sitta utanför min butik varje dag".
 
Då tänkte jag ge dig några tips:
 
1. Du klagar därför att du sedan du var liten fått höra att man inte ska skänka pengar eftersom man inte vet vad pengarna går till.
Lösning: Sant, man kan aldrig veta vad pengarna kommer gå till. Säkerligen går en del pengar till droger osv men jag är övertygad om att det mesta kommer användas till mat och dyl. Sen är det ju alltid frivilligt om man vill skänka just pengar eller inte. Det finns många andra sätt att hjälpa dessa människor. Genom att skänka mat, filtar, kläder m.m. Hör av dig till organisationer som hjälper tiggarna så kan de guida dig rätt.
 
2. Du klagar på det organiserade tiggeriet.
Lösning: Det är väl inte så konstigt om tiggarna organiserar sig. Om detta hjälper dem att få in mer pengar så är väl det bara bra. Förslag på annat organiserat tiggeri; Röda korset, Rädda barnen, Cancerfonden, Frälsningsarmén m.fl. Att organisera sig när man har det svårt är inga konstigheter, hur skulle du själv göra om du svalt och var tvungen att fly?
 
3. Du klagar på tiggarna för att de borde få hjälp i sina hemländer, ingen borde behöva tigga.
Lösning: YES! Du har fattat grejen. Såklart att ingen borde livnära sig på tiggeri och självklart borde alla dessa människor få hjälp i deras hemländer så att de kunde få stanna med sina familjer, släktingar och vänner. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så. Dessa människor är ofta förföljda och står helt utanför något skyddssystem. Deras sista chans för ett bättre liv eller för att ens kunna överleva är att ta sig utomlands för att tigga. Så istället för att klaga på dem som är utsatta och står längst ner i samhället, klaga på de som sitter på makten, de som borde hjälpa dessa människor. SPARKA ALDRIG NERÅT!
 
4. Du klagar på att tiggarna sitter med mobiler eller har en massa pengar och ändå fortsätter tigga.
Lösning: Precis som för dig (antar jag) så är familjen det viktigaste i deras liv, alltså kommer en mobil vara det första som de skaffar sig då de mest troligt varit tvungna att lämna släkt och vänner i hemlandet. En mobil gör det möjligt för dem att ha kontakt med alla i sin närhet vilket är en ren överlevnadsstrategi. Och om du ser en tiggare sitta och räkna en massa pengar så har du ju ingen aning om hur lång tid det tagit för personen att tjäna ihop de pengarna. OCH även om de skulle få ihop flera tusenlappar i timmen (inte särskilt troligt) så är det inte förbjudet att tigga för någon så varför inte slå dig ner på gatan och prova du också. Det är säkert jätteskoj att sitta och bli spottad på, få glåpord ropade efter dig och frysa häcken av dig varje dag.
 
5. Du klagar på att tiggarna är otrevliga, fejkar handikapp och inte visar tacksamhet.
Lösning: Att sitta och tigga varje dag är precis som jag skrev inte världens trevligaste sysselsättning så då är det ganska förståeligt att de inte orkar sitta och vara trevliga och tacksamma hela tiden. Vad har de egentligen att vara tacksamma för? Att de varit tvungna att lämna familjen för att överleva? För att de får sitta på våra gator och nästan frysa ihjäl? Att de inte har någon aning om hur deras framtid ser ut, om de ens kommer överleva? Som sagt inte så lätt att känna tacksamhet inför livet då. Det enda du kan göra är att inte ta något personligt. Och tänk på dig själv, går du runt och är trevlig hela tiden? Eller visar tacksamhet för allt varje dag? Nä...det gör inte jag heller för vi är människor och människor funkar inte så. Sen att några enstaka personer väljer att fejka handikapp och kanske ta till en del "fula" tricks för att få mer pengar är väl inte heller så konstigt. De är helt desperata och är man desperat så gör man vad som helst för att klara sig. Om det verkligen sticker i ögonen så låt bli att titta då. Men sprid inte en massa länkar där man sätter dit tiggare, det skapar bara en mer fientlig inställning mot de här redan utsatta och förföljda människorna.
 
6. Du klagar pga att ditt dåliga samvete äter upp dig inifrån varje gång du går förbi en tiggare, och det är så jobbigt och gör dig arg och ledsen.
Lösning: Stackars dig, så synd om dig som måste se de här människorna precis där du brukar gå din morgonpromenad eller utanför favoritbutiken där du shoppar loss. Du tror inte att det är mer synd om personerna som faktiskt måste sitta där?! Många gånger hör man hur människor säger att det inte är någon idé att skänka pengar för man vet ändå aldrig var pengarna hamnar. Eller att det inte spelar någon roll vad "lilla jag" gör när alla andra ändå inte gör något. Här har du en chans att verkligen göra skillnad på riktigt. Du kan hjälpa en person att överleva och du kan dessutom se resultatet. Så antingen väljer du att hjälpa tiggarna eller så bryr du dig inte men stå då för det.
 
7. Du klagar för att de får en massa pengar utan att behöva jobba.
Lösning: De här människornas största dröm är nog att få ha ett jobb, att deras barn ska få gå i skolan, att ha ett ordentligt hem, att få mat på bordet varje dag. De skulle mer än gärna ta emot ett jobb om det fanns för dem. Men återigen, det är bara att sätta sig ner och tigga om du också vill tjäna pengar utan att behöva jobba! (Nog för att tiggeri nog är det värsta jobb man kan ha).
 
8. Du klagar därför att du helt enkelt inte tål att se dem.
Lösning: Sorry, här kan jag inte hjälpa dig. Du saknar helt förmågan att känna empati och kan alltså aldrig förstå hur utsatta de här människorna är. 
 
Kom ihåg: Vi har alla ett ansvar vad vi pratar om, vad vi delar och vad vi kommenterar! Tänk en gång till innan du skriver eller säger något om tiggarna. Ställ dig frågan: Kan det jag säger bidra med något gott eller kommer det bara skapa större oförståelse och hat? Vilka är det som läser det jag skriver, kommer alla förstå min humor? Ironi? Eller att jag inte menar så illa? Man spär lätt på rasism och hat som finns hos andra om man inte tänker sig för vad man skriver.
De flesta i Sverige är lyckligt lottade som har ett skyddsnät som räddar oss om vi faller och därför är det väldigt viktigt att försöka förstå och sätta sig in i de utsatta människornas liv och vardag.
 
DET ÄR ALDRIG TIGGARNAS FEL ATT DE MÅSTE SITTA DÄR SÅ RIKTA DINA KLAGOMÅL OCH DITT HAT NÅGON ANNANSTANS!
 
 
romer, tiggare, tiggeri, tiggeriet,

Kommentera

Publiceras ej